boulimia

"Ik word steeds wanhopiger achter mijn werktafel.

Ik denk almaar aan wat er in de keuken te vinden is: havermout, toasties, choco, wafels, chips en ijs."

Sabine

boulimia

In de regel begint boulimia nervosa met stevig lijnen of vasten en de wens om af te slanken.

Boulimia nervosa verschilt echter van anorexia nervosa daarin, dat men de beheersing over het eetgedrag verliest en daardoor véél meer eet dan men zou willen. Om de effecten van hetgeen men teveel gegeten heeft weer teniet te doen, wordt geprobeerd het eten zo snel mogelijk uit te braken of met behulp van laxeermiddelen uit het lichaam te verwijderen.

Iemand met boulimia nervosa heeft een sterke behoefte aan eten om een gevoel van spanning te reduceren, omdat men eten ervaart als iets dat troost geeft. Maar tegelijkertijd ervaart men sterke gevoelens van beheersingsverlies. Omdat men, wanneer men eenmaal is begonnen met eten, geen grenzen meer kan stellen. Opvallend is, dat men tijdens de eetbuien vaak juist dat voedsel neemt dat verboden is in de periode dat men aan het vasten is, zoals chocola, koekjes, allerlei zoetigheid en vette hapjes. Dit eten verdringt gevoelens van kwaadheid, angst en niet bevredigde behoeften.

Mensen met boulimia nervosa hebben in de regel perfecte façades ontwikkeld en komen open en tevreden over op anderen, terwijl ze zich innerlijk vaak erg ontevreden en onbehaaglijk voelen. Het is soms moeilijk te geloven dat ze grote problemen hebben. Mensen met boulimia nervosa ervaren vaak dat ze twee kanten hebben, een goed functionerende kant en een chaotische 'slechte' kant die ze niet kunnen accepteren. Deze 'verborgen negatieve' kant wordt ervaren als de 'echte' persoon, terwijl de 'buitenkant' als masker of façade wordt beleefd.

Ook bij mensen met boulimia nervosa wordt het denken en doen gedomineerd door voedsel en slank zijn. Dit heeft al snel tot gevolg dat er een chaotisch eetpatroon ontstaat. Afwisselend zijn er vreetbuien gevolgd door pogingen om het lichaam te 'reinigen'. Boulimia nervosa begint vaak niet onmiddellijk met het innemen van grote hoeveelheden voedsel. Vaak spreekt de jongere al van een 'eetbui' als ze iets meer neemt dan dat ze zich had voorgenomen. Pas later worden steeds grotere hoeveelheden eten genuttigd. Het lijkt erop dat het honger- en verzadigingsgevoel hierbij geheel verstoord raakt.

Mensen met boulimia nervosa worden vaak gekweld door innerlijke onrust, schaamte, zelfverachting, een wisselend humeur en depressiviteit. Sommigen worden agressief en gevaarlijk voor zichzelf. Zelfmutilatie komt nogal eens voor. Ze kunnen alcohol en drugs gaan gebruiken. Sommigen hebben in bepaalde perioden ernstige zelfmoordplannen.

De angst om tekort te schieten en periodes met eetbuien leiden ertoe dat mensen met boulimia nervosa zich gaan isoleren. Hoe langer deze sociale isolatie duurt, hoe groter de negatieve consequenties. Het huiswerk voor school of studie gaat de meesten nog wel redelijk goed af, maar in de regel lopen de prestaties terug als de symptomen van boulimia nervosa ernstiger worden.

Het kopen van grote hoeveelheden voedsel kan voor sommigen ernstige financiële problemen met zich meebrengen. Geldgebrek kan ertoe leiden dat sommige mensen met boulimia nervosa gaan stelen. Soms wordt geld geleend en de schulden kunnen zeer hoog oplopen. Ook afgezien van financiële nood kan er kleptomanie ontstaan. Door al deze factoren vermindert de kwaliteit van leven sterk en komen de patiënten in een vicieuze cirkel terecht, waar ze zonder hulp moeilijk meer uit kunnen komen.

(Met toestemming overgenomen uit: Jeugd & eetstoornissen, ISBN 90-9008686-2)

preventie-film

advertentie

checklists

--