Als uw kind in behandeling is voor een eetstoornis, hoe kan u als ouder het herstelproces ondersteunen ?

Noot vooraf:

Anorexia is een ernstige ziekte. Elke persoon met anorexia heeft een ander verhaal te vertellen, een andere achtergrond en ook een andere persoonlijkheid. Tips die in dit document vermeld zijn, kunnen soms goed of soms minder goed van toepassing zijn op uw eigen kind. De professionele therapeut die uw kind begeleidt kan u het meest optimale advies en behandelingsplan voorstellen.

Als uw kind in behandeling is voor een eetstoornis, hoe kan u als ouder het herstelproces ondersteunen ?

Deze bijdrage: In dit nummer, is Sue Travis, MS, RD, CDN, onze gast. Ze is een talentvolle opleider op het gebied van voeding. Ze heeft een privé-praktijk als diëtiste voor personen met een eetstoornis. Ze geeft les aan 'Cornell University, Division of Nutritional Sciences'. Sue heeft tal van publicaties in verband met voeding op haar naam. In dit nummer geeft Sue tips voor ouders van een kind dat lijdt aan een eetstoornis. Ze gaat dieper in op de manier waarop men als ouder het herstelproces kan bevorderen. Onze speciale dank om dit nummer na te lezen aan : Theresa Litteer, MS, PNP, van het 'Strong Adolescent Eating Disorder Program', Strong Memorial Hospital, Rochester, N.Y.

Hoe uw kind in behandeling voor en herstellend van een eetstoornis het best ondersteunen ?

In een gespecialiseerde behandeling van een eetstoornis, wordt uw kind geholpen om :

    • Het verband te begrijpen tussen enerzijds emoties en anderzijds gedrag. Dit is een noodzakelijke stap om emoties, gevoelens en psychologische thema's als het ware te 'scheiden' van eten- en gewichtsgerelateerd gedrag. bullet Een gezonde band met voedsel te krijgen, en normale eetpatronen te bevorderen.

    • Een nieuwe, gezonde visie te ontwikkelen over voedsel, eten en gewicht. Dit veronderstelt het veranderen van misverstanden en verkeerde visies.

Tijdens het proces van behandeling, kunnen ouders en vrienden echte steun bieden, en wel op de volgende manier:

1. regelmatige eettijden

Geef voldoende (priori-)tijd aan maaltijden en aan samen eten.

2. zelfvertrouwen, en het contact met de eigen lichaamsbehoeften

Steun de filosofie van het 'normale eten' (beschreven voor Ellyn Satter, een maatschappelijk werker, dietist en eetstoornissen-specialist, in het boek 'How to Get Your Kid to Eat...But Not Too Much.')

Wat is normaal eten ?

Normaal eten is in staat zijn om te eten wannee rmen hongerig is en dat tot men voldaan is. Het is in staat zijn om het soort voedsel te kiezen, dat je graag hebt. Normaal eten is eten tot je VOELT dat je 'genoeg' gegeten hebt, en dus niet stoppen met eten omdat je DENKT dat je moet stoppen met eten. bullet Normaal eten is eten met lichte beperkingen inzake voedselkeuze, zodat je het juiste voedsel eet, maar langs de ander kant niet zo streng wordt dat je lekkere dingen mist.

    • Normaal eten is jezelf toestemming geven om iets te eten omdat je gelukkig bent, omat je treurig bent of opdat je je verveelt, gewoon omdat eten goed aanvoelt.

    • Normaal eten is meestal drie maaltijden per dag, maar het kan ook zijn anders zijn (een gastronomische smulpartij).

    • Normaal eten is erop vertrouwen dat vergissingen in voeding kunnen rechtgezet worden.

    • Normaal eten neemt wat tijd en aandacht, maar het blijft slechts één van de vele belangrijke aspecten van jouw leven.

Samengevat, normaal eten is flexibel. Het is flexibel want het eten verschilt naargelang jouw emoties, jouw bezigheden, jouw honger en de bereikbaarheid van voedsel.

3. verschillende verantwoordelijkheden van ouder en kind

Jouw therapeut kan je hier ongetwijfeld suggesties geven. Ellyn Satter adviseert zelf het volgende:

ouders

Ouders zijn verantwoordelijk voor de soort maaltijden die ze aanbieden, het tijdstip waarop ze ze aanbieden, en de plaats waar ze ze aanbieden (met een prioriteit voor maaltijden in familieverband).

kind

De persoon met een eetstoornis is verantwoordelijk voor de hoeveelheid die ze eet, en of ze al dan niet iets eet.

4. een ontspannen en plezierige sfeer aan tafel

Maaltijden gaan niet over het beperken van vetten, en ook niet over of we genoeg mineralen en vitamines binnen krijgen. Eten betekent smaak. Het betekent genieten van het gevoel en de kwaliteit van het voedsel. En genieten van elkaars aanwezigheid, met een aandacht voor een positief gesprek.

5. positief rol-model met betrekking tot voedsel.

Zorg voor een grote verscheidenheid wat betreft voedsel. Vermijd voedsel te catalogeren als 'goed of slecht' en eet als ouder zelf alles in normale hoeveelheden. Met betrekking tot voedsel dat rijk is aan vet of suiker, huldig voor uzelf de regel 'als het maar nu en dan iets zoets of vettigs is, dan is er geen probleem'

6. gevarieerde maaltijden.

Steeds beschikbaar (in elke maaltijd):

    • eiwitten (zuivelproducten en/of mager vlees, tofu, noten,…)

    • koolhydraten (volledige granen, groenten en fruit of fruitsap)

    • een kleine hoeveelheid van gezonde vetten zoals noten en olijfolie.

7. erken dat tieners een andere voedselbehoefte hebben

Als een volwassene een specifiek dieet volgt, mag eenzelfde dieet niet toegepast worden op iemand anders, en zeker niet op tieners.

8. beschrijf jouw kind niet op basis van zijn uitzicht, zijn grootte of lichaamsvorm.

Beschrijf je kind naar andere mensen niet op basis van zijn uitzicht, zijn grootte of lichaamsvorm. Heb het daarentegen over hoe ze zich voelen, wat ze zeggen en wat ze doen, in plaats van hoe ze er uit zien.

Deze tip geldt evenzeer voor uzelf. Vermijdt negatieve opmerkingen over jouw eigen lichaam. Vermijdt eveneens te spreken over wat u denkt dat anderen van jouw lichaam denken. Een focus op gewicht en uitzicht ondersteunt de angst van uw kind voor vet (en dus ook de eetstoornis).

Geen schrik meer hebben van gewichtstoename, het stoppen met zichzelf te zien als dik, en een gezond lichaamsgewicht behouden zijn sterke indicatoren van herstel bij uw kind. Ze geven aan dat ze geen behoefte meer heeft om zich te focussen op haar uitzicht of gewicht om zo een gevoel van controle, zelfwaarde of zekerheid te behouden.

9. plezierige fysische familieactiviteiten

Gematigde, regelmatige fysische familie-activiteiten (eens gaan wandelen, fietsen ... ) helpt om het eetgedrag te regelen, en een gezond lichaamsgewicht te behouden.

10. Vermijd de band te leggen tussen lichamelijke inspanning en eetgedrag

Zorg er voor dat eten en fysieke activiteit gezien worden als twee verschillende activiteiten.

Leg er de nadruk op dat mensen die zich goed voelen er ook goed uitzien, en NIET omgekeerd. Pas deze tips thuis toe, en bij vrienden in de gewone dagdagelijkse gesprekken aan tafel, of wanneer je een gezinsactiviteit kiest. Als ouder, kan uw (gezond) gedrag in verband met voedsel, lichaamsbeeld, lichaamsvorm en fysieke activiteit een positief effect hebben op het herstel van uw kind.

Susan Travis, MS, RD, CDN Division of Nutritional Sciences Cornell University Ithaca, N. Y. 14850 e-mail: set6@cornell.edu

Nederlandse vertaling van Anorexia Survival Guide for Parents ™/Eating Disorders Survival Guide for Parents ™ eetstoornis.be kreeg toestemming van Cristen E. Haltom om dit materiaal te vertalen en beschikbaar te stellen via onze website. Het basismateriaal is eigendom van Cristen E. Haltom. Alle rechten die ontstaan op basis van de vertaling, berusten bij eetstoornis.be.

Oorspronkelijke contactinformatie Cristen E. Haltom, Ph.D. Voice: 607-272-6750 Fax: 607-266-6414 Web: http://www.drhaltom.com © Copyright Cristen E. Haltom. All rights reserved. Distribution Rights: The above material is copyrighted. You may distribute it as long as not a single word is changed, altered or deleted, including all of the contact information. Reprint Permission: Advance written permission must be obtained for any reprinting of this material, including in a modified or altered form.

behandeling-eetstoornissen- film

advertentie

dove-self-esteem film

--